En grupp av dessa ämnen är Epikatekiner som är oerhört värdefulla, främst för hjärt & kärl-hälsa och lung & luftrörs-hälsa. Denna grupp flavonoider/antioxidanter tas medvetet bort (och mer än så)
en del byts ut och vitt socker m.m. tillsätts i den "vanliga" chokladtillverkningen och annat av värdefullt innehåll förstörs vid upphettning, jäsning och rostning. Till Xocai-chokladen hanteras
kakaobönorna varsamt och behåller ALLA nyttiga ingredienser och livsnödvändiga egenskaper!
Att gå ner i vikt är som många vet inte alltid det lättaste. Ofta sitter det i hjärnan. Man spenderar en hel del pengar på de senaste dieterna, motionsprylar och piller. Trots det har övervikt och sjudomar på grund av fetma ökat på senare år. Nu hoppas man att en viss typ av mörk choklad, kan bidra till hälsa och kanske till och med viktreducering.
Tänk er att kunna äta kakan och ändå ha den kvar…
Studier visar att obearbetad, icke alkalisk choklad som är kallpressad, rik på naturliga kakaonäringsämnen och fri från andra artificiella ingredienser, kan underlätta viktkontroll. Bland annat innehåller choklad antioxidanter och frigör ämnet anandamid i kroppen. Anandamid får oss att må bra och det är även detta som tros vara förklaringen till att man gärna tar sig en bit när man känner sig nere. Choklad sätter även fart på en signalsubstans i hjärnan som kallas serotonin, som även den får oss välmående.
Forskning
En nyligen utförd studie av en japansk forskargrupp stöder tanken på choklad som redskap för viktkontroll. Forskningen visade att regelbunden konsumtion av kallpressad kakao kunde förhindra fetma och viktökning hos djur. Studien visar att kroppsvikt och lipidnivåer i blodet blev signifikant lägre i gruppen som fick kakao jämfört med kontrollgruppen.
Analyser visade även att i den grupp som försågs med kakao begränsades lagringen av fett och fettförbränningsmekanismen ökade.
Jag gillar mörk choklad, men tycker själv att det låter för bra för att vara sant. Små mängder har säkert positiva effekter.
Som vanligt tror jag dock att det är helheten som ger bäst resultat på hälsan. Det vill säga att äta bra, balanserad kost med mycket frukt, grönsaker och fibrer, motionera och få sin skönhetssömn. Den optimala hälsan är en livsstil och inget vi får enbart tack vare en liten chokladbit. Men visst är det spännande med ny forskning och nya idéer.
Chefredaktörens kommentar.
Faktaruta Om chokladen, Xocai
Vad är det som gör den ”nyttig”?
• Rå kakao har genom historien använts av urbefolkningar som medicin.
• Kakao är ett av de livsmedel som är mest rik på antioxidanter. Antioxidanter fungerar som våra städare i kroppen och neutraliserar de fria radikaler som orsakar skada och även får oss att åldras snabbare.
• Kakao innehåller anti-inflammatoriska ämnen liksom antihistaminer.
• Flavonoiderna i både kakao och acaibär (som man tillsatt) är nyttiga och förbättrar bland annat blodcirkulationen.
• Det som den Kanadensiska hälsomyndigheten ”Health Canada” upptäckt är att den hjälper till att sänka blodtrycket, att den påverkar det dåliga kolesterolet i blodet och hjälper till att balansera blodsockret hos diabetiker.
Vilka studier och forskning har gjorts?
Studier på chokladen har gjorts på Universitetet i Utah. Man har bland annat tittat på hur den påverkar diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Resultaten från forskningen kan ses på www.goodnewsaboutchocolate.com
Hur mycket bör man äta och hur ofta?
Rekommendationen är att äta en bit tre gånger om dagen. En sex grams bit innehåller lika mycket antioxidanter som 1.75 kilo morötter eller 700 gram rå spenat.
Få mer information på www.mydrchocolate.com
Publicerad: mån, 2010-02-01 07:29